mai 2025:
16 år med spesialisert rekruttering i Life Sciences
I mai 2025 markerer vi 16 år siden oppstarten av Borka Consulting. Først og fremst: en stor takk til alle kunder, kandidater og samarbeidspartnere som har vært med oss på reisen. Det har vært 16 år med spennende prosjekter, sterke relasjoner og store endringer i Life Sciences-bransjen.
Når vi ser tilbake, er det noen tydelige utviklingstrekk som har preget disse årene:
1. Market Access, helseøkonomi og Medical Affairs i vekst
Pris, refusjon og regulatoriske krav har blitt stadig mer komplekse. Vi har sett økende etterspørsel etter spesialister innen Market Access, HEOR og RWE for å møte myndighetskravene. Medical Affairs har fått en langt mer sentral rolle enn tidligere – som brobygger mellom forskning, myndigheter og marked. Rollen er blitt strategisk viktig for å sikre riktig bruk av legemidler og formidling av vitenskapelig dokumentasjon.
2. Fra store salgsstyrker til spesialiserte funksjoner og team
Vi har sett en tydelig utvikling der store salgsstyrker har blitt redusert, samtidig som det har vært en sterk oppbemanning innen mer spesialiserte funksjoner – som Medical Affairs, Market Access, regulatoriske roller og HEOR. Industrien har endret seg, og det vitenskapelige og helseøkonomiske fundamentet har fått større plass.
3. Mer spisset kompetanse – og lavere mobilitet
Radiofarmasi, biologiske legemidler, celle- og genterapi og persontilpasset medisin har skapt behov for svært spisset kompetanse innen forskning, regulatorisk arbeid, kvalitet og produksjon. Samtidig merker vi at kandidater med denne typen kompetanse i økende grad er stedbundne og mindre villige til å flytte på seg enn før.
For selskaper i Norge er dette ofte en ekstra utfordring, det er ikke alltid lagt godt nok til rette for å tiltrekke internasjonale spesialister hit, slik vi ser det er gjort mer systematisk i våre naboland i Norden. Dette gjør det enda viktigere å ha en klar strategi for hvordan man tiltrekker og ivaretar spesialkompetanse.
4. Se utover landegrensene
For enkelte selskaper er utfordringen at den kompetansen de søker, rett og slett ikke finnes i Norge. Da må man ta på seg nordiske og europeiske briller for å kunne tiltrekke seg riktig talent. Det krever en målrettet tilnærming og vilje til å se utenfor det lokale kandidatmarkedet for å sikre tilgang på nødvendig spesialkompetanse, med søk etter spesialister både i Norden og over hele Europa.
Flere utviklingstrekk vi følger tett
Endret beslutningsstruktur i legemiddelvalg
Et viktig skifte de siste årene er hvordan beslutningsmyndigheten rundt hvilke medisiner som faktisk tas i bruk, har endret seg. Der dette tidligere i stor grad lå hos forskrivende leger, er mye av beslutningsmakten nå flyttet til helsemyndigheter og sentrale innkjøpsorganisasjoner. Dette stiller nye krav til hvordan selskaper tenker posisjonering, dokumentasjon og dialog – og påvirker både kommersielle og medisinske roller.
Norges særstilling innen radiofarmasi
Norge har utviklet en sterk posisjon innen radiofarmasi og radionuklidterapi – et felt som har fått økende global interesse. Her samarbeider akademia, helseforetak og industri tett, og miljøene holder høy internasjonal standard. Dette økosystemet har gjort Norge attraktiv for store globale aktører som ønsker å ta del i utviklingen av denne presise og lovende behandlingsformen.
Helse som eksportnæring – fra visjon til realitet?
Myndighetene har uttrykt et mål om at helsenæringen skal bli en betydelig eksportnæring for Norge, og at eksportinntektene fra sektoren skal dobles innen 2030. I dag står bare noen få aktører for brorparten av eksporten. Skal ambisjonene realiseres, må rammebetingelsene styrkes. Det gjelder særlig skatt for kompetanseimport, formuesskatt og ordninger som stimulerer investering og kommersialisering. Norge har sterke forskningsmiljøer, men dersom vi ikke evner å bygge bro mellom forskning og næringsutvikling, risikerer vi å sakke akterut i forhold til våre naboland som Danmark og Sverige – der støtten til helseindustriell vekst er langt mer offensiv.
Investorer på sidelinjen
Samtidig har mange norske investorer brent seg på investeringer i biotek- og medtek-selskaper med binær risiko. Flere børsnoterte selskaper har hatt utfordringer, og mangel på “kompetent kapital” gjør det krevende for nye selskaper å tiltrekke seg investering og rekruttere dyktige folk. Dette merkes også på kandidatmarkedet – selv sterke og faglig spennende oppstartsbedrifter opplever at enkelte kandidater vegrer seg for å ta risiko, noe som i noen tilfeller forsinker utviklingen.
Veien videre
Vi er stolte av å ha holdt fast ved vårt kjernefokus: 100 % spesialisering på Life Sciences, kombinert med bransjeerfaring fra innsiden. Med vår boutique-tilnærming fortsetter vi å tilby skreddersydde løsninger. Vår tilknytning til INRALS-nettverket gir oss samtidig global rekkevidde og tilgang til spesialister i Norden og over hele Europa.
Her i Norden ser vi dette daglig i praksis, blant annet gjennom vårt nære samarbeid med våre kolleger i Carpenova som har kontorer og lokal tilstedeværelse i hele regionen. Sammen tilbyr vi en sterk kombinasjon av lokal ekspertise og nordisk rekkevidde – til beste for våre kunder innen Life Sciences.
Vårt ekspertteam finner talenter gjennom hele produktets livssyklus – fra tidligfaseutvikling av produkter eller molekyler til kommersialisering og alt imellom.
Vi ser frem til å bidra videre – og til å koble de beste talentene med innovative selskaper som former fremtidens helsetjenester.
Tusen takk for tilliten gjennom 16 år!